Oameni noi, metehne vechi... Un exemplu de verificare a unităţilor comerciale din Bacăul de odinioară, articol descoperit zilele acestea între două plimbări pe traseul Lidl - Profi - Mega Image - Kaufland 😁
Însoţind
echipele de control obştesc
La buna funcţionare a unităţilor comerciale din Bacău, o contribuţie tot mai importantă o aduce controlul obştesc organizat şi îndrumat de Consiliul local al sindicatelor. O metodă eficientă folosită de acest consiliu este organizarea periodică a unor ieşiri pe teren cu participarea mai multor echipe de control obştesc. Deunăzi, cu ocazia unei asemenea acţiuni, am însoţit şi noi cîteva echipe in controlul pe care l-au efectuat prin diferite unităţi comerciale. Primul popas l-am făcut la magazinul universal "Bacăul". De la început ne impresionează abundenţa de mărfuri, ordinea şi curăţenia ce domnesc în fiecare raion. Dar nu numai atît. Comportarea civilizată a personalului de deservire este un alt lucru care atrage imediat atenţia. După cum am aflat, cel mai mulţi dintre lucrătorii magazinului universal sínt apreciaţi de cumpărători. Unul din ei este loan Miron, şeful raionului confecţii bărbăteşti, evidenţiat lună de lună în întrecerea socialistă.
Iată-l în clişeul 1 ajutîndu-l cu multă amabilitate pe
muncitorul Constantin Niţă în alegerea unui palton. Restaurantul şi ospătăria
Zahana. La prima vedere unitatea ne face o impresie bună. Lumină plăcută,
curăţenie, veselie. La mese, consumatorii par satisfăcuţi. Însă echipa de
control obştesc nu se mulţumeşte doar cu constatările de suprafaţă. O incursiune
în bucătărie le arată că personalul de aici este certat cu igiena. La etaj,
unde funcţionează ospătăria, curăţenia lasă şi mai mult de dorit (clişeul 2). O
verificare a gramajului fripturilor duce la constatarea că cele mai multe
cîntăresc cu cite 20 de grame mai puţin.
— Daţi-mi vă rog condica
de sugestii şi reclamaţii — încearcă un membru al echipei de control obştesc,
adresîndu-se casierei de la ospătărie.
— Era aici, dar acum nu o
mai văd. O fi luat-o probabil responsabilul...
Concluzia se trage de la
sine.
Centrul de
industrializarea legumelor? Aşa s-ar părea după îndeletnicirea persoanei din
clişeul 3, care trece nişte "roşii" printr-o sită în vederea obţinerii de... „bulion”.
În realitate ne aflăm în magazia de mînă a unităţii Oficiului de legume şi
fructe nr. 1 unde, datorită spiritului "inventiv" al responsabilului
Toader Tudose, personalul de deservire al unităţii a fost pus să "valorifice" nişte produse demult stricate (foste cîndva roşii). Bineînţeles, că menţionînd
această "ispravă" în registrul de control şi inspecţie, membrii echipei au
înştiinţat şi organele în drept pentru a lua măsuri ca activitatea despre care
am am amintit să înceteze.
— A mai rămas ceva timp
pînă la închiderea magazinelor. Să trecem la unitatea "Alimentara" cu autoservire
— au fost de părere membrii echipei de control obştesc.
Amplasat la parterul unui
frumos bloc de pe strada Karl Marx, magazinul 38 al OCL „Alimentara” te
ispiteşte prin eleganţa sa, bogăţia de produse cu care-i aprovizionat în permanenţă.
Ca atare, aici se perindă de dimineaţă şi pînă seara numeroşi cumpărători.
Iată-i (în clişeul 4) pe membrii echipei de control obştesc făcînd o verificare
a gramajului la produsele preambalate. Ca şi în alte daţi, ieşirea pe teren a
echipelor de Control obştesc a fost rodnică. Componenţii echipei, printre care
muncitorii Ion Postolache şi Nicolae Şuştac de la fabrica "Proletarul", Gheorghe
Bibire şi Miron Nedelcu de la "Steaua roşie" ş. a., au plecat spre casele
lor cu simţămîntul de a fi îndeplinit o muncă utilă. Rămîne ca aceasta să fie
completată cu controlul din partea Consiliului local al sindicatelor şi secţiei
comerciale asupra modului în care se rezolvă, de către unităţile controlate,
propunerile şi sesizările făcute de echipe.
I. LUPU, corespondent al
ziarului „Munca“pentru regiunea Bacău
Foto: P. COZIA
Articol publicat în
ziarul „Munca”, noiembrie 1964.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu