Participă!

joi, decembrie 01, 2022

O nouă toamnă (ne)bacoviană

 

E toamnă, e foşnet, e somn...

Copacii, pe stradă, oftează;

E tuse, e plânset, e gol...

Şi-i frig, şi burează.

Toamna de care tocmai ne-am despărţit iese - din nou – din şabloanele bacoviene. Mai blândă decât de obicei, ea îşi trece pe blazon o temperatură medie de 11,6 °C, cu 2,1 °C peste intervalul climatologic de referinţă 1901-2000. Multe zile frumoase, care au condimentat cromatic vegetaţia oraşului pentru mai mult timp, au caracterizat primele două luni ale anotimpului. Octombrie a fost luna celor mai mari contraste termice, având un debut de vară autentică (28,4 °C, chiar în prima zi), dar şi o minimă care a coborât în termometre până la -3,3 °C în dimineaţa zilei de 21 octombrie. S-au înregistrat în total doar 7 zile cu temperaturi negative, bucurie pe termen lung la plata facturilor de încălzire ce nu vor întârzia să apară.

Pluviometric, ne-am încadrat în apropierea valorilor medii multianuale, cele 22 de zile ploioase acumulând 121,2 l/mp. Se remarcă o concentrare a acestora, 47% din cantitatea căzută fiind acumulată în doar 6 zile. Aportul ciclonilor mediteraneeni din ultima parte a lunii noiembrie a oferit un maxim de 18,6 l/mp pe parcursul întregii zile de 19 noiembrie.

Puţinele zile cu ceaţă (doar 11) au lăsat dimineţilor claritate şi o umiditate relativă a aerului scăzută, atmosfera tipic bacoviană limitându-se astfel la doar câteva zile de la mijlocul lui Brumar. Nu s-au înregistrat precipitaţii solide, primele zăpezi şi instalarea stratului de zăpadă urmând, se pare, din nou, să rămână în sarcina primei luni a anului viitor…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu