Participă!

duminică, mai 08, 2022

Pilula de urbanism (20): Cum să modelăm oraşele din România?

 Câteva spicuiri dintr-o foarte interesantă lucrare aflată acum pe drumul spre librării: Cum să modelăm orașele din România”?, autor Graţian Mihăilescu:

Nu avem o cultură a dialogului, nu vedem colaborarea în modul în care toți cei implicați să câștige și încă avem durerea fantomă a comunismului care îi face pe cetățeni să își exprime opiniile doar în cercuri restrânse și după să nu fie mulțumiți de cum arată orașul lor. Revin la ideea principală pe care aș vrea să o desprindă cititorii cărții: implicarea aduce dezvoltare.

Nu putem să vorbim despre dezvoltare dacă ne raportăm strict la partea economică, așa s-au raportat comuniștii și vedem cum arată orașele construite după o industrializare forțată. Am folosit două noțiuni în carte pentru a explica dezvoltarea orașelor: subsidiaritate verticală și subsidiaritate orizontală. Subsidiaritatea verticală se referă la relația de putere dintre orașe și autorități naționale, dintre local și central. Subsidiaritatea orizontală se referă la angrenarea energiilor și actorilor de la nivelul local, adică sectorul public, mediul privat, universitățile și comunitatea pentru a se implica în procesul de dezvoltare locală.

O comunitate implicată în procesul de luare a deciziilor la nivel local oferă atât resurse pentru administrații, cât și expertiză, ceea ce produce calitatea vieții în acel oraș.

Detalii în interviul de pe Republica.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu