Participă!

sâmbătă, aprilie 02, 2022

Magnolia - un simbol al frumuseţii şi nobleţei din amenajările verdelui urban

    Numele magnoliei provine de la primul botanist francez, Pierre Magnol, directorul Grădinii Montpellier între anii 1697 şi 1709, care a făcut prima descriere ştiinţifică a plantei. Arborele este răspândit în Asia de Sud-Est, Japonia, estul Americii de Nord, Brazilia, Mexic, Europa. Magnoliile sunt considerate fosile vii, deoarece au apărut pe Terra în urmă cu 5 milioane de ani, iar specii din această familie au fost găsite fosilizate, cu vârste impresionante, datate între 20 și 95 de milioane de ani. Există peste 70 de specii de magnolie, trăsătura lor comună fiind florile hermafrodite, în formă de cupă, de dimensiuni mari, cu petale roz, albe, violet, galbene, care emană un parfum fin. Magnolia înflorește la de la inceputul primaverii până la finalul verii (în funcție de specie și climat), putând atinge înălțimi de până la 10-11 metri -  (sursa: botanica.net, gardens.org)
    Dintre cele mai cunoscute specii în România, sunt de amintit: 1.Magnolia stellata: foarte des regăsită la noi. Acest tip are coroana rotundă și foarte amplă. Florile albe, duble, mici, în formă de stea apar în lunile martie și aprilie. 2. Magnolia x soulangeana: acest tip poate atinge circa 7 metri. Florile mari, de culoare roz cu alb la interior, în formă de cupă apar în aprilie. 3. Magnolia liliiflora: are florile mari, de culoare violet, cu nuanțe de crem în interior, ce apar în lunile mai, iunie. 4. Magnolia grandiflora (magnolia veșnic verde): atinge dimensiuni mari, atât în ceea ce privește înălțimea arbustului, cât și a florilor care ajung până la 25 cm în diametru, având un parfum intens. 5. Magnolia acuminata: poate ajunge la înălțimi de peste 10 m. Lujerul acestei specii este roșiatic, iar florile sunt de culoare gălbuie, apărând în luna mai. 6. Magnolia obovata: aceste magnolii înfloresc în luna iunie. Frunzele sale sunt mari, iar florile albe în formă de cupă au filament roșu și un parfum intens. 7. Magnolia kobus, cu flori mari (10 cm diametru), usor parfumate. Inflorirea are loc înaintea infrunzirii, în perioada martie-aprilie. La maturitate poate sa se dezvolte la o înalţime de 5-10 metri. Cresterea arborelui este lentă spre medie. 
Foto 1: Magnolia kobus, Bacău Nord, 1 aprilie 2022 Foto 2: Magnolia soulangeana, Parcul Catedralei, 13 aprilie 2021 Foto 3: Magnolia liliflora, sursa: Wikipedia. Foto 4: Magnolia acuminata, Magnolia lui Bacovia, Bacau, 14 aprilie 2021.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu