Până nu demult, o documentare legată de specificul unei localităţi lua în calcul doar câteva posibilităţi aflate mai mult sau mai puţin la îndemână: o vizită prin bibliotecile publice orăşeneşti (cu oprire obligatorie într-o sală de lectură, pentru că, invariabil, cartea dorită de tine nu putea fi împrumutată acasă), căutarea unui ghid de oraş (greu de găsit, întotdeauna depăşit de prefacerile timpului şi garnisit cu realizări măreţe înfăptuite de structurile de partid şi de stat) sau deplasarea la faţa locului. Norocoşii care mai aveau acces la bibliotecile universitare sau la vreo copie a unei hărţi topografice (primite cu mare greutate, prin intermediul sistemului de pile - cunoştinţe - relaţii) se puteau număra pe degete. Astăzi lucrurile s-au schimbat extraordinar de mult: circulaţia informaţiei, imaginile satelitare, GIS-ul, accesibilitatea tot mai crescută la tehnici foto-video sofisticate au înlesnit, diversificat şi aprofundat modalităţile de documentare şi informare, care au ajuns astfel la un simplu click distanţă. Exemplificăm de această dată cu un tur aerian al oraşului Comăneşti, foarte interesant pentru o paletă întreagă de "exploratori" ai unor domenii de cercetare integrată - clic aici.
Pentru celelate oraşe, câteva resurse multimedia de care am cunoştinţă şi despre care - parţial - am amintit în postările anterioare, fac referire la:
Nu suntem un judeţ cu potenţial turistic ieşit din comun. Dar nici nu putem spune că nu avem o multitudine de elemente remarcabile, care merită din plin să fie promovate în mediul on-line la adevărata lor valoare. Printre atâtea proiecte europene care se finalizează cu un bliblioraft, două pliante, trei dosare şi câteva deplasări pentru tocat bani, s-ar găsi poate şi unul care să aibă în vedere o platformă multimedia de prezentare a frumuseţilor judeţului. Nu de alta, dar puţinele link-uri la care am făcut trimitere (rod al interesului şi al pasiunii unor persoane particulare), deşi ar putea fi completate şi cu altele, prin bunăvoinţa dumneavoastră, nu pot devoala complet şi coerent patrimoniul celor opt oraşe băcăuane şi al întregului cadru natural, cultural - istoric din cuprinsul judeţului. Vrem sau nu vrem să recunoaştem, "soft-ul" clasicelor vitrine de muzeu sau al rafturilor cu cărţi necesită un update de secol XXI, atât de necesar generaţiilor tinere din ziua de astăzi...
Foto: oraşul Comăneşti, perspectivă aeriană (sursa: Panoramio)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu