Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

luni, decembrie 12, 2011

Ghidul Verde Michelin, Bacăul şi bulinele negre


  „Romania vazuta prin ochii Michelin este frumoasa si, pe alocuri, foarte frumoasa. Sibiu, biserica fortificata de la Prejmer, Sighetu Marmatiei si Vaile din Maramures, Bucovina cu manastirile pictate sau Delta Dunarii au primit 3 stele Michelin, garantia frumusetii turistice recunoscuta in toata lumea.
   Ghidul Verde Michelin Romania – bogat ilustrat – este alcatuit pe sapte regiuni, cu peisaje variate, la care se adauga o mare diversitate a patrimoniului si mostenirii culturale, influente istorice ale civilizatiilor otomana, germana, austro-ungara etc. Fiecare dintre aceste regiuni poate deveni o destinatie in sine. Sunt propuse numeroase trasee pentru automobile in afara cararilor batute, permitand pastrarea unui mare grad de libertate in programarea calatoriei. De asemenea, o selectie de adrese si de informatii practice in ceea ce priveste posibilitatile de cazare, masa, transportul, mari evenimente etc.
  Pentru pregatirea Ghidului Verde Romania, autorii prestigioasei colectii de ghiduri Michelin au colindat intreaga tara timp de mai multe luni, vizitand un numar mare de locuri. Selectia a fost riguroasa, zonele fiind delimitate in functie de 9 criterii, printre care prima impresie, renumele sau popularitatea, accesibilitatea si ospitalitatea.
   Turistul roman are acum sansa sa isi programeze o vacanta de neuitat in tara sa.”

Aceasta ar fi o prezentare a Ghidului Verde Michelin România, lucrare lansată în această primăvară la Salonul de Carte Bookfest. De ce am făcut această lungă introducere? Am răsfoit şi eu cele 368 de pagini, din curiozitatea de a vedea cum sunt prezentate meleagurile băcăuane. Nu de către orişicine, ci chiar de cei care au inventat acum o sută de ani şi mai bine conceptul de ghid de călătorie. Spre surprinderea mea, cu excepţia unor scurte referiri la Slănic-Moldova, NIMIC altceva. Hilare sunt cele două referiri (unice) despre oraşul Bacău, care sunt făcute doar ca sprijin pentru direcţionarea rutieră a turistului spre...alte localităţi: Hărman şi Valahia (foto 1 şi 2)….Sunt obiectiv şi recunosc că nu avem o densitate a patrimoniului cultural şi turistic de amploarea altor oraşe precum Sibiu, Iaşi, Braşov etc. Dar de la această realitate şi până la „promovarea” Bacăului într-un spaţiu editorial de mărimea a două cuvinte parcă e prea mare distanţă. Ce spuneţi, nu ar merita o bulină neagră autorii ghidului?

Foto: Ce poate găsi în Ghidul Verde Michelin un  turist 
care ar dori să viziteze municipiul Bacău...

Un comentariu: