„Romania vazuta prin ochii Michelin este frumoasa si, pe
alocuri, foarte frumoasa. Sibiu, biserica fortificata de la Prejmer, Sighetu
Marmatiei si Vaile din Maramures, Bucovina cu manastirile pictate sau Delta
Dunarii au primit 3 stele Michelin, garantia frumusetii turistice recunoscuta
in toata lumea.
Ghidul Verde
Michelin Romania – bogat ilustrat – este alcatuit pe sapte regiuni, cu peisaje
variate, la care se adauga o mare diversitate a patrimoniului si mostenirii
culturale, influente istorice ale civilizatiilor otomana, germana,
austro-ungara etc. Fiecare dintre aceste regiuni poate deveni o destinatie in
sine. Sunt propuse numeroase trasee pentru automobile in afara cararilor
batute, permitand pastrarea unui mare grad de libertate in programarea
calatoriei. De asemenea, o selectie de adrese si de informatii practice in ceea
ce priveste posibilitatile de cazare, masa, transportul, mari evenimente etc.
Pentru pregatirea Ghidului Verde Romania,
autorii prestigioasei colectii de ghiduri Michelin au colindat intreaga tara
timp de mai multe luni, vizitand un numar mare de locuri. Selectia a fost
riguroasa, zonele fiind delimitate in functie de 9 criterii, printre care prima
impresie, renumele sau popularitatea, accesibilitatea si ospitalitatea.
Turistul roman are acum sansa sa isi
programeze o vacanta de neuitat in tara sa.”
Aceasta ar fi o
prezentare a Ghidului Verde Michelin România, lucrare lansată în această
primăvară la Salonul de Carte Bookfest. De ce am făcut această lungă
introducere? Am răsfoit şi eu cele 368 de pagini, din curiozitatea de a vedea
cum sunt prezentate meleagurile băcăuane. Nu de către orişicine, ci chiar de
cei care au inventat acum o sută de ani şi mai bine conceptul de ghid de călătorie.
Spre surprinderea mea, cu excepţia unor scurte referiri la Slănic-Moldova,
NIMIC altceva. Hilare sunt cele două referiri (unice) despre oraşul Bacău, care
sunt făcute doar ca sprijin pentru direcţionarea rutieră a turistului spre...alte
localităţi: Hărman şi Valahia (foto 1 şi 2)….Sunt obiectiv şi recunosc că nu
avem o densitate a patrimoniului cultural şi turistic de amploarea altor oraşe
precum Sibiu, Iaşi, Braşov etc. Dar de la această realitate şi până la
„promovarea” Bacăului într-un spaţiu editorial de mărimea a două cuvinte parcă
e prea mare distanţă. Ce spuneţi, nu ar merita o bulină neagră autorii ghidului?
Foto: Ce poate găsi în Ghidul Verde Michelin un turist
care ar dori să viziteze municipiul Bacău...
merita !!!!!
RăspundețiȘtergere