Situată în extremitatea vestică a Depresiunii Caşin, la poalele ultimelor contraforturi al Munţilor Nemira (vf. Coşna, 784 m), comuna Pârgăreşti este poate mai puţin vizibilă la scara judeţului, prin cea mai mică suprafaţă dintre toate comunele (21,2 kmp) dar şi prin localizarea ei în afara axei majore de comunicaţii oferită de Valea Trotuşului. Are o populaţie de 4845 locuitori (2002), care aparţin de cinci sate: Pârgăreşti, Bahna, Nicoreşti, Pârâul Boghii şi Satu Nou, care gravitează economic spre Târgu Ocna (cel mai apropiat oraş – 5 km) şi Oneşti. Patrimoniu istoric, redus la câteva puncte de interes arheologic, trei monumente ale eroilor şi la biserica romano-catolică din Bahna (construită în anul 1900) este completat de un cadru natural pitoresc, care oferă largi perspective către Depresiunea Tazlău-Caşin.
Dincolo de această scurtă radiografie geografică, Pârgăreştiul impresionează plăcut prin calitatea oamenilor. Rar mi-a fost dat să văd prin judeţ sate de gospodari, în care abia mai există vreun gard rupt, un acoperiş degradat sau vreo grădină lăsată pârloagă. Şcoli reabilitate şi bine echipate (există chiar şi un teren de sport cu gazon sintetic), două biserici romano-catolice care impresionează prin dimensiuni şi arhitectură, parcuri recent amenajate în Pârgăreşti şi Satu Nou sunt câteva elemente care demonstrează ataşamentul oamenilor pentru locurile natale şi pentru valorile adevărate ale comunităţii. Au luat şi ei calea pribegiei peste mări şi ţări. Mulţi s-au întors însă şi au utilizat cu chibzuială fiecare ban câştigat cu năduf, demonstrând că mai pot exista şi sate româneşti în care să-ţi facă plăcere să trăieşti.
Foarte frumos dar eu nu cred k in satul meu nu este macar un gard rupt eu cred ca sunt mii de garduri rupte ,dar nu conteaza e bine k avem un primar bun
RăspundețiȘtergereO scandura rupta dintr-un gard nu alcatuieste un gard rupt si nu stiu unde ati vazut miile de garduri rupte... :-??
ȘtergereDa asa este cum se spune mai sus,dar totusi ne mandrim cu comuna noastra ,deoarece rar mai intalniti unele locuri din comuna.....
RăspundețiȘtergereO comuna cu multe defecte dar in acelasi timp o comuna de gospodari care si-au sacrificat o parte di viata lor prin strainatate pentru a da un trai mai bun copiilor. Cu privinta la modernizarea comunei desi nu l-am votat fiind in strainatate datorita domnului primar Gheorgita Marius a reusit sa faca cea ce nu au reusit altii in 50 de ani. Bineinteles cu fonduri europene e.t.c dar e o persoana demna de a se numi PRIMAR nu doar o figura care poseda functia. In numele meu si a altor colegi va multumin domnule primar.
RăspundețiȘtergeretotul e bine,numai nu inteleg ce cauta casa lui vasile in fotografie,cind sint atitea case mai frumoase si in afara de asta fotografia se refere la scoli, biserici si parcuri!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergere:) ... probabil casa d.lui Vasile a fost confundata cu o scoala sau o biserica!! (vazand ca din Bahna nu este nici una din ambientele mentionate in articol)
ȘtergereDa vad ca a devenit monument istoric casa lu vasile si cred ca fotografu a luat spaga buna pentru clasificare
RăspundețiȘtergerePROBABIL FOTOGRAFUL A VAZUT STEAGUL GERMANIEI SI A CREZUT CA E UN MONUMENT
ȘtergereBiserica de la 1900 apare in colajul de poze ?
RăspundețiȘtergere