Conform comunicatului de presă nr. 153 din 18 iulie al Institutului Naţional de Statistică, privind utilităţile publice de interes local, spaţiile verzi urbane existente la nivelul anului 2010 însumau 22005 ha, în creştere cu 773 ha faţă de anul anterior. OK la prima vedere, dacă nu am avea în vedere următoarele elemente de referinţă:
- în acelaşi interval de timp (2009-2010) suprafaţa intravilanelor oraşelor a crescut cu 14728 ha, prin modificări urbanistice sau prin declararea ad-hoc a vreunor sate drept localităţi urbane, de care habar nu au nici cei de prin comisiile de specialitate de pe malul Dâmboviţei…Oricum ar fi, se menţine ritmul haotic de extindere teritorială haotică a urbanului românesc, fără a se respecta reglementările actuale de urbanism.
- în 17 ani, suprafaţa oraşelor aproape că s-a dublat, în schimb spaţiile verzi au rămas, cu mici fluctuaţii, cam la aceleaşi valori. Chiar şi în condiţiile în care în această categorie au fost încadrate şi imaşurile din „oraşe” precum Lehliu Gară şi Budeşti sau terenurile lăcaşurilor de cult, cu tot cu cimitire şi anexele bisericeşti, tot nu iese la socoteală…Devine evident de ce spaţiile verzi urbane au devenit rarităţi, cu o pondere care a scăzut de la 9,12% (1993) la doar 5,18% din suprafaţa intravilanelor…
- în ciuda unor măsuri privind creşterea suprafeţelor ocupate de verdele urban, prin finanţarea unor investiţii (a se vedea, spre exemplu, Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi), nu am ajuns nici măcar la nivelul anului 1990, când România avea 22081 ha de terenuri cu această utilizare. Atunci erau doar 237 oraşe. Acum sunt 320. Să nu ne îmbătăm deci cu apă de ploaie, aşa cum s-au grăbit să facă unele publicaţii centrale, care în goană după „noutăţi”, au renunţat la o minimă analiză a fenomenului… Agresiunea verdelui urban din păcate continuă iar intensitatea degradării nu este vizibilă decât într-o mică măsură prin prisma datelor statistice…
Aşteptăm cu interes publicarea la nivel local a datelor referitoare la oraşul Bacău. Să vedem dacă ne turmentăm cu aceeaşi apă, scuipăm în sân sau facem cruce…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu