La un post local de televiziune am avut parte de o emisiune despre un subiect de actualitate: planul urbanistic al oraşului Bacău. Nu comentez forma finală a modalităţilor viitoare de amenajare a teritoriului urban, multe din punctele nevralgice fiind bine atinse de profesionistul invitat. Marea mea dilemă este legată de maniera în care moderatorul emisiunii s-a lansat în afirmaţii total deplasate, pe măsura pregătirii şi experienţei în domeniu. Punctual, fiind mult mai în cunoştinţă de cauză decât domnia sa, încerc să lămuresc câteva aspecte foarte extrem de simple:
- persoana care a fost trimisă pentru a prezenta forma finală a documentului a ajuns la Bacău exact ca un pion într-un gambit al regelui. La susţinerea finală ar fi trebuit să participe proiectantul şi nu membrii echipei, care au participat sectorial la întocmirea planului. Nu în capul lui trebuiau să se spargă toate oalele.
- un geograf are un rol foarte important la întocmirea documentaţiei unui plan urbanistic, comparabil cu al oricărui membru din echipă. Dacă nu chiar mai mult, lucru pe care îl poate susţine oricine are minima disponibilitate de a frunzări memoriul general al unui demers de acest gen. Nu vreau să intru în detalii epistemologice, nu are sens aici. Dar măcar să avem echilibrul de a asculta când cineva încearcă să argumenteze coerent o problemă. Suntem cu toţii ignoranţi faţă de o mulţime de aspecte teoretice, care ne afectează într-un fel sau altul existenţa de zi cu zi. Totuşi mai există persoane care au decenţa de a rămâne echidistanţi şi de a nu emite “judecăţi de valoare”.
Nu de alta, dar dacă tot comparăm geografii cu portarii, l-aş invita să se detaşeze de calitatea de jurnalist omniscient şi să participe într-o echipă interdisciplinară la aplicarea metodelor statistico-matematice în analiza spaţială a bagajul de cunoştinţe acumulat între casă şi locul de muncă. Poate va observa astfel că interacţiunile geosistemului nu se rezumă la traseul făcut zilnic între cele două puncte…
P.S: planul urbanistic anterior era transpus grafic folosind creioane şi carioca. Acum măcar s-a apelat la G.I.S. (ştim cu toţii ce este, nu?!). Hărţile rezultate chiar sunt foarte atractive grafic, pot fi folosite de unii pe post de sedativ, înainte de culcare, în încercarea de a descifra tainele universului observabil...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu