Cel mai vechi monument de for public al oraşului Bacău este reprezentat de bustul poetului Vasile Alecsandri (foto 1).
Realizat din bronz, în mărime naturală, cu detalii anatomice si vestimentare tipice sculpturii din secolul al XIX-lea, această creaţie artistică aparţine sculptorului Wladimir Hegel (1839-1918). Iniţial monumentul avea "piedestal de piatră cioplită cu inscripţii pe toate laturile pietrei" si a fost instalat în anul 1897 în grădina publică, actualul Parc al Trandafirilor. În prezent acesta se află, din păcate fara soclul de epocă, în faţa Colegiului Naţional "V.Alecsandri", clădire monument istoric (foto 2).
Despre momentul instalării bustului ne povesteşte Costache Radu, în a sa monografie a Bacăului, publicată în anul 1906:
“În anul 1893 mai mulţi cetăţeni de toate categoriile se întruniră şi hotărâră a se ridica un monument marelui poet V. Alecsandri, fiind oraşul Bacău locul unde s-a născut. S-a ales un comitet sub preşedinţia domnului Gh. Răileanu, care să scoată liste de subscripţie şi să facă orice serbări spre a se aduna banii trebuitori. Tot cam în acelaşi timp, profesorul universitar, marele scriitor şi patriotul încarnat Vasile Alexandrescu Ureche dărui oraşului bustul în bronz al marelui bărbat de stat Mihail Kogălniceanu. În vara anului 1897 ambele busturi puse pe piedestale de piatră cioplită, cu inscripţii pe toate laturile pietrii, au fost aşezate: a lui V. Alecsandri în grădina publică şi a lui M. Kogălniceanu la colţul grădinii primăriei (foto 3, foto 4).
Foto: bustul poetului Vasile Alecsandri amplasat în curtea C.N. "V. Alecsandri" Bacău şi în Parcul Trandafirilor (1962) - colecţia ing. Mihai Ceucă
Tot atunci se făcu şi inaugurarea lor prin o serbare demnă şi frumoasă. Din partea guvernului a fost Ministrul Domeniilor, Anastasie Stolojan, a mai fost domnul Ionel Grădişteanu, delegaţiuni de studenţi din Iaşi şi Bucureşti şi mai toţi cetăţenii Bacăului. S-au ţinut discursuri de către: domnul ministru Grădişteanu, preşedintele comitetului, studenţi şi de mulţi cetăţeni. Până noaptea târziu oraşul a fost într-o mare animaţie.”
La sfârşitul anului 2007, în parcul George Bacovia, a fost instalată o copie a bustului lui Mihail Kogălniceanu (foto 5), în amintirea momentului când ambele lucrări au adus Bacăului un plus urbanistic, estetic şi identitar.
brava articol, nene lucian, aferim... placutu-mi-a foarte, multamesc!
RăspundețiȘtergereA disparut bustul lui Kogalniceanu, il puneti la loc, caci e uimitor cum un oras ca Bacau nu are o statuie pentru cel mai mare om de stat moldovean!
RăspundețiȘtergereRegret cã am citit târziu acest articol; de dragul “adevãrului istoric”, pentru viitorii cititori, vã propun sã inserati incã dou imagini:
RăspundețiȘtergereBustul pe un soclu “acceptabil” in Parcul trandafirilor din anul 1962
http://mihaicuk.ucoz.ro/photo/anii_1960_70/4
In locul lui a fost apoi amplasat bustul mr.Ctin Ene, iar bustul Alecsandri mutat in curtea Colegiului cu acelasi nume. Imi place sã cred cã starea jalnicã a soclului, surprinsã (anul 1999) in aceastã fotografie expusã public la câteva expozitii,
http://mihaicuk.ucoz.ro/photo/vederi_recente/3
a constituit motivul reparatiilor care au condus la starea surprinsã in fotografia actualã din articol.
Motivul ar fi sau nu real dar, corectarea imaginii este o realitate; cu sigurantã insã, Alecsandri meritã la Bacãu un soclu “operã de artã”, pe mãsura artei poetului si spre cinstea bãcãuanilor !