La iniţiativa Ministerului Mediului şi Pădurilor a fost a adoptată Hotararea de Guvern nr. 110 din 9 februarie 2011 privind aprobarea proiectelor selectate în sesiunea 21 septembrie 2009 - 12 octombrie 2009 şi a finanţării acestora, în cadrul Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.
În sesiunea organizată în perioada 21.09.2009 - 12.10.2009 au fost depuse 1056 proiecte, dintre care, în urma analizei condiţiilor de eligibilitate, au fost selectate 285 de proiecte în vederea finanţării, în valoare totală de 214 milioane de lei, urmând în perioada imediat următoare ca unităţile administrativ teritoriale ale căror proiecte au fost aprobate, să organizeze licitaţii în vederea realizării acestora.
Judeţul Bacău este prezent de data aceasta cu un număr record de proiecte aprobate, în trei localităţi urbane (Moineşti, Slănic-Moldova, Târgu Ocna) şi trei comune (Tamaşi, Sascut şi Plopana), însumând sume alocate în valoare de peste 4 milioane lei (aprox. 976000 euro, foto).
Proiecte aprobate |
Este de lăudat iniţiativa unui număr tot mai mare de primării de a atrage fonduri extrabugetare pentru creşterea calităţii locuirii, segmentul în cauză fiind accesat în sesiunile anterioare doar de municipiul Bacău, prin proiectele care vizau amenajarea Parcului Catedralei (1,54 mil. Lei) şi a Parcului Olimpic (1,98 mil. lei, în execuţie).
Ca un comentariu personal, mi se par ridicole sumele alocate celor două staţiuni considerate de interes naţional (Slănic-Moldova şi Târgu Ocna), care, din câte am observat în anexa hotărârii, nu se pot ridica la nasul unor “celebre” localităţi, cunoscute desigur în întreaga ţară pentru potenţialul balnear, turistic, cultural ş.a.m.d.: Răcari – Dâmboviţa (0,9 mil. lei), Prundu-Giurgiu (1 mil. lei), Vlădeşti-Argeş (1,06 mil. lei), Oşeşti-Vaslui (1 mil. lei), Gighera-Dolj (1,36 mil. lei), Făurei – Brăila (1,02 mil. lei), Tărtărăşti-Dâmboviţa (0,9 mil. lei) etc….
Prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi se are în vedere reducerea concentraţiilor de noxe din aer, creşterea suprafeţelor spaţiilor verzi din localităţi şi apropierea mărimii acestora de standardele europene în domeniu, prin dezvoltarea şi modernizarea spaţiilor verzi din localităţi şi înfiinţarea de noi parcuri, scuaruri şi aliniamente plantate ori reabilitarea sau extinderea celor existente. Derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, programul amintit vine în completarea actelor normative prin care autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să adopte politici de extindere a suprafeţelor verzi şi să elaboreze programe etapizate de realizare a acestor obiective.
Demarat în anul 2008, acest program binevenit a permis finalizarea până în prezent a 263 de investiţii, alte 102 proiecte fiind în derulare. În total vor fi amenajate cca 630 de spaţii verzi, pentru care au fost alocaţi 450 milioane lei.
Mai jos, câteva imagini cu patrimoniul verde al oraşelor câştigătoare: Slănic-Moldova (parcul staţiunii), Moineşti (Parcul Central) şi Târgu Ocna (Parcul Trandafirilor).
Slănic-Moldova, 2010 |
Moineşti, 2010 |
Târgu Ocna, 2011 |
:)
RăspundețiȘtergere