Participă!

miercuri, decembrie 15, 2010

Noi zone protejate?

Ţinând cont de politicile Uniunii Europene privind conservarea şi protecţia mediului, România trebuie să-şi completeze reţeaua de arii protejate cu noi situri, valoaroase din punct de vedere al biodiversităţii. La nivelul judeţului Bacău au fost propuse şapte obiective care ar putea fi incluse în reţeaua Natura 2000, o  reţea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eşantion reprezentativ de specii sălbatice şi habitate naturale de interes comunitar:  Piatra Şoimului – Scorţeni – Gârleni (arie de protecţie avifaunistică), Măgura Târgu Ocna, Nemira – Lapoş, Piatra Şoimului – Scorţeni – Gârleni, Lunca Trotuşului, Lacurile din juderul Mascurei, Siret 3 Costişa – Basta, ca situri de importanţă comunitară (sursa: Ziarul de Bacău).
Cred că e vorba de o greşeală de tehnoredactare includerea ariei Piatra Şoimului – Scorţeni – Gârleni în două categorii distincte. La fel şi cu toponimul juderul Mascurei, care nici vorbă să existe prin România. Nu aici e marea problemă, ci modul în care acestea vor fi protejate cu adevărat. Despre această necunoscută, www. criticaţi.ro a pus excelent degetul pe rană:
 “Conform Ziarului de Bacau, judetul s-ar putea imbogati cu mai multe zone care intra in categoria ariilor naturale protejate. Asta pentru ca ne cere Uniunea Europena. Foarte frumos. Numai ca apare o intrebare. Cine dracu’ le protejeaza? Raspunsul nu il stie nimeni. Asta pentru ca un ONG, oricat de bine intentionat, nu o poate face. Si asta pentru ca principalele institutii de control sunt legate de maini prin legi idioate. Va dam un exemplu, ca sa pricepeti. Pe lacuri, pana acum vreun an de zile avea competenta Inspectoratul de Jandarmi. Ceea ce era foarte bine. Numai ca, de bine ce era, guvernantii s-au gandit sa schimbe legea. I-au scos pe jandarmi si i-au lasat doar pe politisti. Ia incercati voi sa rezolvati ceva cu un politist de la politia rurala. Ca sa intelegi si mai bine. Va aflati pe o arie naturala protejata si observati niste braconieri la peste sau niste nesimtiti care vaneaza aiurea. Ce faceti conform noilor legi? Apelati numarul de urgenta si vi se face legatura cu politia din zona in care va aflati. Calculati voi cam cat de rapid se misca un sef de post. Pana la promularea noilor reglementari, intervineau jandarmii. Iar baietii chiar o faceau in forta. Acum trebuie sa intervina un baiat cu chipiu dintr-o comuna. La felul in care o fac, ne putem sterge la bot de ariile naturale protejate.”
Cascadă din rezervaţia Buciaş, pe cursul superior al Caşinului

În acest moment, judeţul posedă 16 arii protejate, incluse la diferite forme de ocrotire:
1. Rezervaţia naturală Nemira (3491, 20 ha)
2. Rezervaţia naturală Izvorul Alb (21,00 ha)
3. Rezervaţia naturală Lac Bălătău (4,83 ha)
4. Rezervaţia naturală Perchiu (206 ha)
5. Aria de protecţie specială avifaunistică Lac Lilieci (262 ha)
6. Aria de protecţie specială avifaunistică Lac Bacău II ( 202 ha)
7. Aria de protectie specială avifaunistică Lac Galbeni  (1132 ha)
8. Aria de protectie specială avifaunistică Lac Răcăciuni (2004 ha)
9. Aria de protectie specială avifaunistică Lac Bereşti  (1800 ha)
10. Rezervaţia naturală Măgura – Târgu Ocna (8291 ha)
11. Rezervaţia naturală Arsura (35,50 ha)
12. Rezervaţia naturală Buciaş (471 ha)
13. Parcul dentrologic Hăghiac (36 ha)
14. Parcul dentrologic Hemeiuşi (47, 5 ha)
15. Pădurea de tisă de la Dărmaneşti (3 ha)
16. Codrul secular Runc (60 ha)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu