Participă!

luni, decembrie 20, 2010

Cea mai scurtă zi de muncă...astronomică

Iluminarea Pământului la solstiţiul de iarnă
Mâine, începând cu ora 23:38 putem spune, oficial, că am intrat, astronomic, în anotimpul hibernal, o dată cu solstiţiul de iarnă, moment în care Soarele răsare cu 23 grade 27 minute de punctul cardinal est şi apune cu exact acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el "urcă" - ţinând cont de latitudinea medie a ţării noastre, de 45 grade - la numai 21 grade faţă de orizont. În consecinţă, la aceasta dată, durata zilei are valoarea minima din an. Pentru Bacău (46°34' latitudine nordică), durata zilei de mâine va avea doar 8 ore şi 34 minute, ca diferenţă de timp între momentul răsăritului (07:53) şi cel al apusului de Soare (16:27).

Interesant este că în acest an, solstiţiul de iarnă se suprapune cu o eclipsă totală de Lună, suprapunere astronomică care nu s-a mai întâmplat în ultimii...456 de ani!

Un comentariu:

  1. Sper ca la noapte sa am posibilitatea sa vad acest eveniment astronomic care este "Total Eclipse of the...Moon", ca sa amintesc si de minunatul cantec al lui Bonnie Tyler.

    RăspundețiȘtergere