Turnurile gemene ale C.E.T. Bacău, cele mai înalte structuri construite în Moldova |
Nu, nu este vorba despre viitorul furnizorului de agent termic din Bacău, ci de un frumos apus de Soare lângă coşurile de evacuare ale CET – ului. Că tot veni vorba, cele două turnuri deţin recordul de înălţime la nivelul întregii Moldove (210 m), cu 30 m mai mult decât turnul CET-ului din Suceava, a doua structura înaltă a regiunii. Din punct de vedere al construcţiilor, recordul este deţinut de sediul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, cu 65 m (cu 2 m mai mult faţă de Catedrala „Înălţarea Domnului” din our city, nepunând însă la socoteală crucea de pe turla centrală, înaltă de 7 m…). Şi dacă tot vorbim de superlative, să spunem că cea mai înaltă structură din România este turnul Combinatului „Phoenix” Baia Mare (351,5 m, deci mai înalt decât Turnul Eiffel, hihi…), rest afumat al marii industrii de prelucrare a minereurilor neferoase care acum (firesc, nu?!) a devenit istorie…
Pentru împătimiţii de clasificării, adaug şi alte date referitoare la înălţimea unor construcţii, fără dorinţa de a realiza o listă exhaustivă:
- record mondial actual: Burj Khalifa (sau Burj Dubai, denumirea folosită până la inaugurare) - 828 metri.
- România: Bucharest Tower Center: 120 m, 22 etaje;
- Moldova: Hotel „Unirea” Iaşi 58 m, Hotel „Europa” Iaşi 55 m, Siloz Agrocomplex Bârlad 54 m, Hotel „Moldova” Bacău 50 m, Hotel „Central” Piatra-Neamţ 44 m ş.a.m.d.
Până una-alta, să ne mulţumim cu recordul nostru local de înălţimi moldave, în aşteptarea unui skyscraper care să ne taie răsuflarea. Deocamdată văd că plutim temeinic în nacela unui balon, dacă ar fi să ne luam după ultimele date socio-economice date recent publicităţii de Direcţia Judeţeană de Statistică…Fly, fly…
Nu au turnurile din Bacau cate 210 m fiecare cum nu am nici eu 210m.... Eu trec pe langa ele f des, dar nu au atatia metri. Poate impreuna or avea 210 m.
RăspundețiȘtergere